ÜLKEDE SU BARIŞI DÜNYADA SU BARIŞI 

HABERLER

İzmir’de Yeniköy-Balaban Göletinin Gövdesinin Üzerinden Su Aştı. Tehlike oluştu

3 Şubat 2021

İşletmesini İZSU’nun devraldığı İzmir’in Menderes ilçesi Yeniköy mahallesindeki Balaban sulama göletinin gövdesinin üzerinden su aştı. Aşırı yağışların  taşmasına neden olduğu göletin tehlike yaratması üzerine Yeniköy Mahallesi’nin Valilik kararıyla boşaltılmasına karar verildi. Vatandaşlar KYK yurtlarına yerleştiriliyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yeniköy Mahallesi'nde bulunan sulama göletinin aşırı doluluk nedeniyle tahliye edileceğini ve mahallenin boşaltılmasına İzmir Valiliği organizasyonunda karar verildiğini açıkladı. Suyun gövdeyi aşarak zarar verdiğini ve bu sebeple tehlike oluşturduğunun ortaya çıktığını bildiren Başkan Soyer, Yeniköy Mahallesi'nin boşaltılmaya başlandığını aktardı.

Başkan Soyer, yaptığı açıklamada, "Menderes ilçemize bağlı Yeniköy'deki sulama göletinde aşırı doluluk nedeniyle gelen su gövdeyi aşarak zarara neden oldu. Özel İdare tarafından yapılan ve geçtiğimiz yıllarda belediyemize devredilen sulama göletinin tehlike oluşturduğu ortaya çıktı. Gölette su tahliye çalışması devam ediyor. İzmir Valiliğimizin organizasyonunda Yeniköy mahallesinin boşaltılmasına karar verildi. Büyükşehir Belediyemiz tüm kurumsal gücüyle bu tahliye operasyonunda görev almaya hazırdır" ifadelerine yer verdi.

BARAJLAR DOLDU.DSİ Kontrollü olarak su bırakıyor.

İzmir’de rekor yağışlar barajlardaki doluluk oranlarına olumlu yansıdı. Sadece bir gecelik yağışın ardından kentte tüm barajlardaki su seviyesi yükseldi. Bir gün önce doluluk oranı yüzde 70 olan Balçova Barajı ile yüzde 80 olan Ürkmez Barajı’nda yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı. Maksimum göl hacmi 8 milyon metreküp olan Balçova Barajı ile 8,6 milyon metreküp olan Ürkmez Barajı’ndan Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından güvenlik amacıyla kontrollü bir şekilde su tahliyesine başlandı.

Doluluk oranı bir gün önce yüzde 45 seviyesindeki kentin en büyük su kaynağı Tahtalı Barajı’nda ise bugün itibariyle yüzde 50 seviyesine ulaşıldı. Maksimum göl hacmi 306,5 milyon metreküp olan Tahtalı’da da sadece bir gecede doluluk oranı yüzde 5 arttı. Bir gün önce yüz 55 seviyesindeki Çeşme Kutlu Aktaş Barajı’ndaki artış da dikkat çekici boyuta ulaştı. 16,5 milyon metreküp kapasiteye sahip barajdaki doluluk oranı yüzde 70’e yaklaştı. Derelerden halen yoğun bir su akışı olduğu ve barajlarda su seviyesindeki artışın önümüzdeki günlerde de devam edeceği öngörülüyor.

 

 

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın

Sadece üyelerimiz yorum yapabilir, hemen ücretsiz üye olmak için Tıklayın

(E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır)
Yorumu Gönder
Henüz Yorum Yapılmamış