ÜLKEDE SU BARIŞI DÜNYADA SU BARIŞI 

İklim Değişikliği ve Göç

İklim Değişikliği ve Göç-Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF 2023) sona erdi.

Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF 2023) sona erdi.

2 Aralık 2023

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF 2023) Antalya Büyükşehir Belediyesi ile çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliğiyle gerçekleştirildi. Su Politikaları Derneği de forumun düzenleyicileri arasında yer aldı.

"İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç" ana başlıklı foruma 8 ülkeden alanında uzman 60 konuşmacı katıldı.

This image has an empty alt attribute; its file name is antalya-uluslararasi-bilim-forumu-ansif-2023-su-politikalari-dernegi-.png

30 Kasım 1 Aralık tarihleri  arasında üç gün süren Forumun açılış konuşmaları Antalya Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Forum Başkanı Prof. Dr. Erol Esen  ve ABB başkan danışmanı Lokman Atasoy tarafından yapıldı.

Bu konuşmalarda  iklim krizinin küresel bir sorun olduğu, İklim krizine yönelik yaşanılabilir bir çevre oluşturulmasının gereği ve  şehir planlamalarının doğru yapılmasının önemi vurgulandı

Konuşamalarda üniversiteler, kamu kurum kuruşları ve sivil toplum kuruluşları olarak çok hızlı bir şekilde eyleme geçmemizi gerektiren verilerle karşı karşıyayız dendi.

Forum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Esen ise forumun disiplinler arası bir buluşma olduğunu dile getirerek forumda, sosyal ve fen bilimleri alanında uzman isimlerin bir araya geleceğini  belirtti. Prof. Dr. Esen  "Amacımız öncelikle iklim değişikliğini anlamak. İklim değişikliğini göç ve çevresel krizler bağlamında değerlendireceğiz dedi.

This image has an empty alt attribute; its file name is antalya-uluslararasi-bilim-forumu-ansif-2023-su-politikalari-dernegi--1.png

Forumda bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, iyi uygulamalar, hukuki düzenlemeler, uyum çabaları, iklim değişikliğinin neden olduğu göç hareketleri, çevresel değişikliklere yönelik stratejik ve olası çözümler ve çeşitli ülkelerdeki iyi uygulamalar ele alındı.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-antalya-uluslararasi-bilim-forumu-ansif-2023-su-politikalari-dernegi-.jpg

Foruma katılan yerli ve yabancı 60 konuşmacı üç ayrı salonda bildirilerini sundular .Forumun sonunda düzenlenen panelde “İklim Değişikliği,Çevre Krizi ve Göç,Farkında Olmak -Fark Yaratmak baişlığı altında düzenlenen panelde Prof Dr Gökhan Orhan,Prof Dr Birgit Leyendecker ,Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanı Lokman Atasoy, ve TMMOB Harita ve kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer  konuşmacı olarak yer aldı. Panel, düzenleme kurulu başkanı Prof.Dr. Erol Esen tarafından yönetildi.

Forumda ele alınan birçok konunun özet olarak değerlendirildiği Panelde İklim krizi ve göç ilişkisinin farkında olunmasının önemi üzerinde duruldu.

This image has an empty alt attribute; its file name is dursun-yildiz-antalya-uluslararasi-bilim-forumu-ansif-2023-su-politikalari-dernegi-.jpg

SPD Başkanı Dursun Yıldız da forumda bildiri sundu:Şehirler İklim göçüne neden hazırlanmalı”

Su Politikaları Derneğinden  Başkan Dursun Yıldız, Dr. Fulya Kandemir, ve Merve Kıran Hergün forumun düzenlenmesi ve bildiri ile katılımı konularında katkıda bulundu.

Bşkan Dursun Yıldız forumun ikinci gününde “ İklim değişikliği ve göçün belediyeler üzerinde etkileri ,Şehirler İklim göçüne neden hazırlanmalı” başlıklı  bildirisini sundu .Dr Fulya Kandemir forumun birinci gününde moderatör olarak görev yaptı ve üçüncü gününde Emine Yiğit ile birlikte Çevre Dostu: Çiftçi Kart : İklim Değişikliği Etkilerinin Azaltılması ile Uyum İçinde Çevrenin Korunması ve Kırsal kalkınma başlıklı Antalya belediyesinin Çiftçi Kart uygulamasını açıklayan bir bildiri sundu.

Dursun Yıldız konuşmasının başında   İklim değişikliği etkili göçlerin önemine ve oluşturacağı tehditlere yönelik olarak uluslararası kuruluşlar  tarafından yapılan açıklamalara vurgu yaptı.  İklim değişikliğine karşı  Afrika’nın  çok kırılgan olduğunu belirten Yıldız  birçok uzmanın 2050 yılına kadar Afrika’da en az  50-60 milyon kişinin iç göçlerle yer değiştireceğini belirttiğini söyledi.

Bu yer değiştirme’nin büyük kentlere doğru olacağını ancak iklim değişikliği etkileri nedeniyle  bu kentlerin bu yer değiştiren nüfusu barındırmakta zorlanacağını belirten Yıldız bu göçlerin ülke dışına yönelme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

This image has an empty alt attribute; its file name is dursun-yildiz-antalya-uluslararasi-bilim-forumu-ansif-2023-su-politikalari-dernegi-2.jpg

Dursun Yıldız :Afrika’dan milyonlarca  iklim göçmeni  gelebilir

Afrika’da beklenen iklim değişikliği etkilerinin yağmura dayalı tarımı olumsuz etkileyerek işsizliği arttıracağını ifade eden Dursun Yıldız Afrika’da 63 sınıraşan su havzası var bunun 12 ‘si şiddetli iklim değişikliği riski altında olduğunu söyledi Bunun  ,ülkelerarasındaki hidropolitik ilişkileri gerginleştireceğini belirten Yıldız Afrika 2050 yılında bugünkü nüfusu 2 katına çıkmış yaklaşık 2,5 milyar kişinin yaşayacağı bir kıta olacak dedi. Bu kıta aynı zamanda dünyanın en genç nüfusuna sahip kıtası olacak diyen Yıldız, Afrika nüfusunun halen %60’ı 25 yaşının altında  açıklamasını yaptı Dursun Yıldız 2030 yılında kadar Afrika’da her yıl 30 milyon genç işgücü oluşacak  ancak sadece  yılda 3 milyon kişiye çalışma alanı yaratılabiliyor ,bu durum devam ederse bu kıtadan iklim göçleri artacak.

AB bu konuda bazı hazırlıklar yapıyor. Komşu ülkelerin büyük kentleri de bu gelişmeleri dikkate almalı . Dünyanın büyük metropollerinin birçoğu  Türkiye de dahil halen su sıkıntısı yaşıyor. Bu sularının büyük bölümünü de havza dışından transfer ediyorlar.Bu gelecekte iller veya eyaletler  arasında gerileme neden olacak .İklim göçmenleri bu gerilimleri arttıracak.

This image has an empty alt attribute; its file name is 7.png

Büyük Kent yönetimleri zorlanacak

Dursun Yıldız konuşmasında devamla

“Kent yönetimleri hem iklim değişikliğinin doğrudan etkilerini yaşayacak hem de ilave göç yükü gibi dolaylı etkilerinden etkilenecek ,bunun şimdiden görülerek önlem alınması lazım. Bu kentlerin yönetimleri bu riskleri de dikkate alarak bir entegre kentsel gelişim  planı hazırlamalı,yasal ve kurumsal eksikliklerini güçlendirmeli, uygulamaları geciktirmemeli dedi.

This image has an empty alt attribute; its file name is dursun-yildiz-antalya-uluslararasi-bilim-forumu-ansif-2023-su-politikalari-dernegi-3.jpg

Dünya kentlerinin üçte biri su baskısı yaşıyor

Dünyada kent nüfusunun %32,5 uğunun  su baskısı altında yaşadığını ileri süren Yıldız iklim değişikliği ve göçler bu baskıyı arttıracak. Buna hazırlık yapılmazsa kentin birçok konudaki güvenlik riskleri artar ifadesini kullandı.

Türkiye’nin  resmi iklim değişikli projeksiyonlarının gelecek 20 yıl içinde birçok su havzasında açıklar oluşacağını ortaya koyduğu belirten Dursun Yıldız bu konuda öncelikle su yönetimi ve su kullanımı alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz lazım. Bunun yanısıra bu alanlarda radikal bir düşünce devrimine ihtiyacımız var bunsuz olmaz dedi.

 Dursun Yıldız konuşmasının sonunda  iklim değişikliği ve iklim göçleri konusunda risk altında bir ülkeyiz. Bu nedenle düşünce değişikliğinden başlayarak kurumlararası koordinasyon içinde bu önlemlere çok ihtiyacımız var.Zaman kaybetme lüksümüz ve buna tahammülümüz yok dedi.

This image has an empty alt attribute; its file name is dursun-yildiz-antalya-uluslararasi-bilim-forumu-ansif-2023-su-politikalari-dernegi-4.jpg



Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın

Sadece üyelerimiz yorum yapabilir, hemen ücretsiz üye olmak için Tıklayın

(E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır)
Yorumu Gönder
Henüz Yorum Yapılmamış