ÜLKEDE SU BARIŞI DÜNYADA SU BARIŞI 

HABERLER

İBB'den deprem çalıştayı: İlk 72 Saat için önemli eksiklerimiz var !

İBB tarafından düzenlenen deprem çalıştayında bilim insanları bir araya gelerek deprem riskini konuştu. Çalıştay'da İstanbul'un depreme hazırlıklı olmadığı, ancak 7.4 büyüklüğünde bir depremin çok olası olduğu görüşü hakim oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen, "İstanbul Deprem Çalıştayı"nın dün “İstanbul'un deprem tehlikesi" başlıklı oturumu yapıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Marco Bohnhoff'un yaptığı oturumunda Türkiye Deprem Vakfı'ndan Prof. Dr. Mustafa Erdik, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Özener ve Prof. Dr. Semih Ergintav, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden ise Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Prof. Dr. Sinan Özeren sunumlar yaptı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açılış konuşmasında, “Bu şehrin en önemli riski depremdir. Halihazırdaki 1.2 milyon yapının karşın karşıya olduğu büyük bir riskten bahsediyoruz. 48 bin binanın ağır hasar göreceği ve on binlerce civarında vatandaşımızın hayatını kaybedebileceği bir riskten bahsediyoruz. Bu nedenle yeni yönetim olarak, İstanbul’u afetlere ve özellikle depremlere dayanıklı bir şehir haline getirmek bizim öncelikli hedefimiz” diye konuştu.
Bohnhoff, İmamoğlu’nun açılış konuşmasının ardından, "Kuzey Anadolu Fayı'nın Sismotektonik Durumu ve Deprem Tehlikesi İçin Anlamı" başlıklı sunumu ile İstanbul’da olası depremin büyüklüğü hakkında bilgiler aktardı. 'MARMARA’DA KİLİTLİ FAYLAR VAR' Bohnhoff, Kuzey Anadolu Fay Hattının Marmara Bölümü’nde 1766’dan bu yana kilitli faylar olduğu bilgisini paylaşarak, bu bölgede yakın gelecekte 7,4 büyüklüğüne kadar bir deprem olabileceğini söyledi. Bonhoff, 24 Eylül tarihinde yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin Orta Marmara’daki sıkışmış fayda olduğunu belirterek, "Yaşanan son deprem, daha büyük bir deprem olacağı beklentisini oluşturdu. Ancak sismik hareketler şu an yavaşladı. 4,7 ve 5,8 büyüklüğündeki depremlerden önce bölgedeki sismik hareketler artmıştı. Buradaki faaliyetleri daha yakından takip edebilirsek erken uyarı sistemleri de etkinleşecektir" diye konuştu. 'BÜYÜKLÜĞÜ TAHMİN ETMEK SORUNLARI ÇÖZMÜYOR' Türkiye Deprem Vakfı'ndan Prof. Dr. Mustafa Erdik ise şunları söyledi: “Bizim, deprem olduğunda hangi segmentte olacak ve orada deprem olduktan sonra ikinci segmentin kırılma ihtimali ne olacak, o iki kırılmadan sonraki dalgalanma fenomeni nasıl gerçekleşecek.. Bunların hepsini bilmemiz gerekiyor. Mesela Kuzey Anadolu fayında 7,2'lik, 7,3'lük, 7,4'lük bir deprem olacak demek, sorunları çözmüyor. Bazı fay hatları çok güçlü olarak değerlendirilmiyor. Özellikle 2005 yılından sonra yaklaşan depremle ilgili bazı tahminler var. 30 yıllık bir değerlendirmeye dayalı olarak tahminlerde bulunuyor bu çalışmacılar ama burada 2 fay var. Bunlar kilit faylar olarak değerlendiriliyor. Neden? Çünkü bazı modeller kullanılarak bunların kırılma ihtimali hesaplanıyor ve her yıl 6,5 büyüklüğünde bir depremin olasılığı yüzde 3,3 olarak veriliyor. Marmara fayında, yapılan çalışmaya göre yıllık 7'den büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 1,4. Baktığınızda bu olasılığın az olduğunu düşünebilirsiniz ama bu yine de bir olasılık demek. 2 ile 4 arasında değişen bir olasılık var ve büyük bir deprem olmadığı sürece istatistiksel olarak bu rakamlar aynı kalacak." Çalıştayın konuşmacılarından Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise "Acil Afet Durumu" başlıklı konuşmasında, büyük bir afet anında, yardımcı olmasını beklediğimiz polis, ambulans, itfaiye çalışanlarının da afetzede olacağına dikkat çekti. Farklı disiplinlerdeki meslek gruplarından temsilcilerin yer aldığı çalıştayın ilk günü paralel oturumlar yapıldı. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, çalıştayın EKOSİSTEM, DOĞAL KAYNAKLAR VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ADAPTASYONU  temalı oturumunda   Deprem ve Su  konulu bir sunum yaptı. Su Politikaları Derneği   Ekim 2019’da Deprem ve Su konulu bir rapor yayınlayarak su ve çevre sağlığı konusunda deprem öncesi ve sonrasında yapılması gereken çalışmalarla ilgili görüş ve önerilerini açıklamıştı.
Çalıştayın ikinci gününde ise sorun ve çözüm önerilerinin tartışıldığı  yuvarlak masa çalışmaları gerçekleşti.Bu oturumlarda her tema için   Proje Önceliklendirme ve Skorlama  çalışmaları gerçekleşti  ve  bu bulgulardan bazıları kapanış konuşmasında İBB Genel Sekreter Yrd. tarafından paylaşıldı. Afet Eğitimi Akademisi kurulması ,Deprem Platformu gibi önerilerin de yer aldığı  bu sonuçlar İBB tarafından paylaşılacak . HPA News  
Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın

Sadece üyelerimiz yorum yapabilir, hemen ücretsiz üye olmak için Tıklayın

(E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır)
Yorumu Gönder
Henüz Yorum Yapılmamış