ÜLKEDE SU BARIŞI DÜNYADA SU BARIŞI 

Genel

İZMİR'DE 'GIDA VADİSİ' KURULMALI (1)

 İsmail Uğural
14 Aralık 2018
İzmir tarımsal hasıla yönünden 81 il arasında Konya'dan sonra ikinci sırada. Ancak gıda sektörünün sanayi ve ihracatı da göz önüne alınırsa, göğsümüzü gere gere İzmir'in tarım ve gıdada Türkiye birincisi olduğunu söyleyebiliriz. Somut bir örnek verirsek, özellikle süt hayvancılığı açısından son dönemde bölgede çok ciddi gelişmeler oldu. İzmir aynı zamanda en fazla süt üreten il haline geldi. Halen il genelinde günlük yaklaşık 6 bin ton süt üretiliyor. Bu önemli performans sonucunda şimdi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünü yürüten ancak daha öncesinde yaklaşık 9 yıl İl Tarım Müdürlüğü yapan Ahmet Güldal'ın payı çok büyük.
*****
Hollanda bilindiği gibi tarım ve gıda ürünleri ihracatında ABD'den sonra dünyada ikinci sırada. Bu tabii yüzölçümü Konya'dan biraz daha geniş bir ülkenin büyük başarısı. Yeri gelmişken hemen vurgulayalım. Bu hususta genel kabul görmüş bir yanlış var. Bu daha çok siyasi ve/veya ideolojik açıdan yapılıyor. Aslında Türkiye'nin tarımsal potansiyel ve performansı Hollanda'nın kat be kat üstünde. Fakat iş teknoloji ve yenilikçilik (inovasyon) alanına geldiğinde bu küçük ülke sadece Türkiye'nin değil küresel tarım devleri Çin, Hindistan ve Brezilya'nın da önünde. Durum böyle iken ikide bir Hollanda örneğini vermek kendi ülkemize hem haksızlık hem de gerçek dışılık.
*****
Gelelim sadede... Son zamanlarda İzmir kamuoyunda gündeme gelen yeni proje çalışmaları bulunuyor. Hiç şüphesiz hepsi iyi niyetle yapılmış öneriler. Fakat temel kıstas, "fizibilite" olacaksa, değerlendirmeyi de ona göre yapmak gerekiyor. Oysa İzmir için asıl proje vizyonu Hollanda'da çok başarılı örneğini gördüğümüz "Gıda Vadisi" (Food Valley) olmalıdır. Bu ülkenin gerçek başarısı tarım-gıda sanayi ve ihracatında Ar-Ge yani araştırma ve geliştirmeye dayalı bir modeli uygulamasıdır. "Gıda Vadisi" projesi ise tamamen bilgi temelli bir tarım-gıda (agrifood) ekosistemi anlamına geliyor. Peki neden bu proje İzmir ekonomisinin geleceği bakımından stratejik önem taşıyor? Önümüzdeki hafta devam edeceğim.
Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın

Sadece üyelerimiz yorum yapabilir, hemen ücretsiz üye olmak için Tıklayın

(E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır)
Yorumu Gönder
Henüz Yorum Yapılmamış